• Възстановените проекти съживяват пазара на имоти в южните райони на София
Надолу
Възстановените проекти съживяват пазара на имоти в южните райони на София
05.11.2015

Възстановените проекти съживяват пазара на имоти в южните райони на София

Възстановените проекти в София вече дават отражение на пазара на жилища. Тенденцията е по-отчетлива в южните столични райони, където и броят на замразените проекти в периода 2007-2009 беше по-съществен. Това показват наблюденията на консултантската компания Имотека върху районите в близост до югоизточната дъга на града.

„В годините непосредствено преди кризата най-активни опити за строителство имаше в райони като Манастирски ливади и Южни райони, Студентски град, Витоша, Кръстова вада. Днес редица проекти в тези райони се възобновяват, като немалка част от тях откриват купувачи преди Акт 16. Това е и причината да ставаме свидетели на ръст в активността, който ще се запази устойчив поне в следващата една година", казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека.

По думите му, районите в близост до южната дъга на София винаги са били престижни, но появата на двата готови лъча на метрото временно са „отнели" от интереса към тези квартали. Изчерпването на качествените имоти по линията на метрото, в комбинация с възобновяването на стопираните в кризата проекти, отново насочва пазарния интерес в южна посока.

„Пътните артерии в южните райони са изключително комуникативни и позволяват бърз достъп до центъра. Същевременно, близостта на планината е предимство, от което останалите райони са лишени", коментира Георги Пейчев, „Развитието на търговската и бизнес зона по протежението на бул. България, бул. Черни връх и Южната дъга на околовръстния път е допълнителен фактор за раздвижване на изброените квартали", допълва той.

Според прогнозата на Пейчев, активността в южните райони ще нарасне с около 10% в следващата година, което ще рефлектира и върху цените. Нивата там вероятно ще се повишат с 5 до 10%, в зависимост от вида на предлагания имот.

Пример за раздвижването в южните райони е възобновеният проект Елизиум. Макар да се предлага на пазара от около месец, 20 от апартаментите в комплекса вече са реализирани, при това преди издаден Акт 16. Общият брой на жилищата в комплекса е близо 270, а паркоместата са над 300.

Най-общо цените варират между 40 000 и 200 000 евро, като се променят в зависимост от квадратурата, етажността и разположението на конкретния имот. Елизиум е изграден с 50% зелени площи и едва 20% плътност на застрояване. РЗП е 42 000 кв. м, като жилищата са разположени в 4 сгради, 3 от които вече имат Акт 15.

Елизиум ще има широк пакет от екстри - супермаркет, заведение за бързо хранене, аптека, детска градина, СПА център. Собствениците ще имат 24-часова охрана и цялостна поддръжка на комплекса, в т.ч. и озеленяване.

„Елизиум е изграден на принципа „всичко на едно място", казва Георги Пейчев. „Вероятно това е и причината да бъде избор предимно на млади семейства с деца или планиращи такива. Делът за инвестиция също е значителен - купувачите на около 1/3 от жилищата заявиха, че възнамеряват да ги отдадат под наем", допълва той.

Очакванията на брокерите са комплексът да бъде продаден в рамките на около година и половина.